Sailing World Championships 2018

Nordic Rentals står til søs

VM i sejlsport 2018 finder sted i Aarhus mellem 30. juli og 12. august 2018. Det er suverænt årets største event i Danmark med deltagelse af 1400 sejlere fra 90 nationer og et forventet publikumstal på 400.000. Nordic Rentals leverer en omfattende pakke, der både rummer åbningsshow og afvikling af billede og lyd under selve konkurrencerne.

Afstanden fra Havnepladsen ud til selve konkurrencernes knudepunkt på Aarhus Ø er på ca. 2 km. Medarbejderne fra Nordic Rentals cykler frem og tilbage for hurtigt at være på pletten i mylderet på byens havnefront, hvor toppen af verdens sejlsportsfolk allerede i flere uger har været til stede for at træne ude på bølgerne.

Den officielle åbning på Havnepladsen finder sted om et par timer på Havnepladsen. Projektleder René Larsen fra Nordic har overvåget det sidste soundcheck på en scene, der er indrettet på dækket af havundersøgelsesskibet Aurora fra Aarhus Universitet. Skibet ligger fortøjet nogle meter ud fra kajen, og langs vandkanten er der plads til de mange sejlsportsnationer, der enkeltvis sender en fanebærer frem foran publikum.

”Teknisk set svarer åbningsshowet til, hvad vi plejer at lave; der er Front- of House, hvor vi styrer lyden udadtil, og en monitorproduktion om bord på båden. Udfordringerne ligger mere i omgivelserne; vi er tæt på et beboelsesområde, og her er masser af færdsel, siger René Larsen.

Sejlads som publikumssport er speciel ved dét, at det er svært at følge med i hvad der sker ude på vandet. Derfor følges konkurrencerne af kameraer på både, helikoptere og droner, og signalerne ender på storskærme inde på land.

”Med i pakken fra Nordic er en OB-produktion; alle de signaler, vi får ind, sender vi ud på de skærme, vi selv har med. Det er et stort areal, vi skal dække, derfor streamer vi signalerne. Vi har halvtreds 50-tommerskærme, der indeholder opdateringer af resultater osv., plus to store skærme helt ude ved Aarhus International Sailing Center på Aarhus Ø, hvor der også er publikumstribuner. Nu er det hele oppe at køre, så det drejer sig bare om at passe det hele, derfor har vi folk, der cykler rundt og holder øje med at alt fungerer som det skal.”

Under VM vil der løbende være folkefest med underholdning for børn og voksne på en scene i lystbådehavnen; også her står Nordic Rentals for teknikken.
Et arrangement af denne størrelse involverer mange parter: ”Vi skal forholde os til en hær af danske og udenlandske Tv-produktioner; opgaven lidt speciel, fordi der fx er så meget forskelligt trådløst udstyr, der vil kunne forstyrre hinanden. Men mange af folkene har vi arbejdet sammen med på andre produktioner, så det kører uden problemer.”

Nordic Rentals er tilstede i Aarhus i tre uger, men forud har ligget en lang proces sammen med Aarhus Events, der er byens indgang for eventaktører. ”Fra kundens side har der været mange forskellige aktører, der er kommet med deres forskellige ønsker, så det har været et intenst forløb, men nu skulle det hele gerne være oppe at køre,” siger René Larsen, inden han springer på cyklen for endnu en inspektionsrunde.


Åbningsshowet klokken 19.30 omfattede velkomst af borgmester Jacob Bundsgaard, tale af præsidenten for World Sailing Association Kim Andersen, musik med Michael Learns to Rock og Alexander Oscar, flot artistoptræden med Christel Klan Stjernebjerg, og ikke mindst præsentationen af alle deltagende nationer, med den danske fanebærer Anne-Marie Rindom som sidste sejler på catwalken. Behøver vi at sige, at alt klappede? De mange tusinder glade tilskuere kunne overlade pladsen til folkene fra Nordic Rentals, der straks gik i gang med at pille grejet ned.

Tilbage